Ne şanslıyız ki, dört mevsimi yaşadığımız bir ülkede, her mevsimin sunduğu lezzetlerden faydalanabiliyoruz. Yazın fasulyeden domatese, çilekten eriğe, kışın kerevizden lahanaya, pancardan portakala, zengin çeşit ve bol miktarda istediğimiz meyve ve sebzeyle nefis lezzetler hazırlayabiliyoruz…
Balkabağı
Amerikalıların Şükran Günü ve Cadılar Bayramı’nın yegane sebzesi balkabağı, kimilerinin bahçesine saksı olur, kimilerinin salonunun baş köşesinde vazo ya da şamdan olarak yer alır. Çocuklar için ise okullarda çeşitli figürlerle eğlence olur. Peki ya besin olarak. En çok tatlısıyla damaklarda tatlanır. Balkabağı kabak ailesinin kuzeni olup, ne tam bir sebze ne tam bir meyvedir.
Ekim ayında tezgahlarda yerini alan, yılbaşına doğru zirve yapan balkabağı, bahar aylarına kadar tüketilebilir. Anadolu’da çeşitli yemeklerde de kullanılan balkabağı, çorba, tart, kızartma, börek, püre hatta hayal gücünüzün
elverdiği sebzelerle ızgarada pişirilebilir, et ve tavuk yemekleriyle çeşitlendirilebilir. Balkabağının tohumları tıpkı
ay çekirdeği gibidir. Çekirdekler balkabağının içindeki yumuşak turuncu meyveden çıkarılır. Tuzlu bir sosla kaplanır ve uzun süre düşük sıcaklığa ayarlı fırında pişirilerek ayçekirdeği gibi yenilebilir. Potasyum, magnezyum, demir ve çinko deposudur. Bir gram balkabağı çekirdeğinde bulunan protein bir bardak sütle eşdeğerdir
Pancar
Bordo rengin en güzel tonuyla sofralarımızda yerini alan pancar kökü etli bitki türlerindendir. Eti lezzetli ve fazlasıyla kırmızı olan pancar, sebze olarak tüketilmektedir. Şeker, vitaminler ve kalsiyum açısından zengin olan pancar, çiğ olarak yenildiği gibi, pişirildikten sonra genellikle soğuk (ordövr olarak), bazen de sıcak (genellikle av etleriyle birlikte garnitür ya da çorbalarda) servis edilir. Pancarı pişirme işlemi yaklaşık 2 saati bulur. Sirke dolu kavanozlarda muhafaza edilebilen pancardan genellikle salata ve çorba yapımında yararlanılır. Biz bu ay iki farklı tarifte pancarı kullandık. Pancarın muhteşem bir lezzet kattığı keki denerken, pancardan hazırlayacağınız yumurtalı püre ile leziz bir ordövr hazırlayabilirsiniz.
Brokoli
Brokoli son yıllarda geleneksel sebzelerimizin arasında yerini aldı. Lahana ailesinin bir üyesi olan brokoli, karalahana ile yakın akraba olarak nitelendiriliyor. Anti kanser etkisi olduğu söylenen brokoliyi buharda haşlayıp mutfak robotundan geçirerek buzdolabı poşetine alıp derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Bebeğinizin çorbası için ideal bir besin kaynağı.
Brokoliyi yemek için 4 neden
1. Mide rahatsızlıklarına, özellikle ülsere iyi geldiği biliniyor.
2. Katarakt önleyici olduğu düşünülüyor. Haftada iki kereden fazla brokoli yiyen kişilerde katarakt riskinin ayda birden az tüketenlere oranla yüzde 23 daha düşük olduğu görülmüş.
3. C vitamini ve kalsiyum bakımından çok zengin. Pişmiş 250 gram brokoli içerdiği 74 gram kalsiyum ve 123 miligram C vitamini nedeniyle kemikleri güçlendiriyor.
4. Hamileler mutlaka brokoli yemeli. 250 miligram brokoli hamileler için çok önemli olan 94 gr mikrogram folik asit içeriyor.
Lahana
Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, tarla şalgamı ve alabaş, beyaz, kırmızı ya da kara topbaş lahana. Üretilmesi ve seçilerek ayıklanması sayesinde değişik sebzelerin doğmasına sebep olan lezzet. Yemeği ve çorbası yapılan beyaz lahana en yaygın olanı. Turşusu ise yaz kış sofraların vazgeçilmezi.
Yemeği, çorbası, salatası, turşusu, dolması, kavurması yapılan beyaz lahanaya salatalarda kırmızı lahana eşlik ediyor. Vitamin değeri bakımından besleyici olan, özellikle de son yıllarda anti selülit tedavisi ve zayıflamada etkili olduğu bilinen lahana ile sağlık ve lezzeti birleştirebilirsiniz. Lahana karbonhidrat, protein,
kalsiyum ve vitaminler bakımından çok besleyici bir sebze.
Kaynak:Milliyet
No comments:
Post a Comment