Geçen hafta pazarda görüp aldığım kayın mantarı (istridye mantarı) ile aslından ayırt etmenin(kokusu dışında, biliyorsunuz gerçek işkembe çorbasının kendine has bir kokusu oluyor) neredeyse imkansız olduğu nefis bir yalancı işkembe çorbası yaptım.
Kayın mantarı küçük küçük doğrandığında renk ve doku olarak işkembeye çok benziyor. Bu benzerliği çorbada kullanınca ve üzerine sarımsak- sirke ikilisinden oluşan sosu ilave ettiğimizde, işkembe çorbası konusunda uzman olmayanlar dışında, kimse anlamıyor. Tabi bu keyfi bozmadan çorbayı bitirmelerini bekliyor ve sonra gerçeği söylüyorum
Malzemeler
7-8 adet kayın mantarı
2 servis kaşığı sıvıyağ
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 litre su
2 büyük diş sarımsak
Tuz
Çorbanın terbiyesi
1 yumurta sarısı
1/ 2 limon suyu
Üzerine sosu
1-2 diş sarımsak
2-3 çorba kaşığı sirke
Uygulama
Çorba yapacağım tencereye sıvıyağ ve rendelenmiş sarımsağı koyarak sarımsaklar pembeleşene kadar kavuruyorum. 1 tepeleme yemek kaşığı unu ilave ediyorum.
Unun rengi hafif pembeleşmeye başlayınca, tencereye 1 litre su ilave ediyorum.Su en fazla ılık olabilir, sıcak olmamalı.
Devamlı karıştırarak, olası un topaklarının oluşumunu engelliyorum.
Küçük parçalar halinde kestiğim kayın mantarlarını çorbaya ilave diyorum. Hafif ısıda yaklaşık 20 dakikada mantarlar pişiyor. Çorbanın altını kapatıyorum.
Çorbanın terbiyesi için; 1 yumurta sarısı ve yarım limonun suyunu iyice çırparak, çorbaya alıştırarak ilave ediyorum.
Çorbanın sosunu hazırlarken; rendelenmiş sarımsak ile sirkeyi küçük bir sos kasesine koyarak, çorbanın yanında isteğe göre servis yapıyorum.
No comments:
Post a Comment